Dubbel speellokaal XL

Inleiding

In de gemeente Lelystad was vervangende nieuwbouw van twee scholen en ruimtes voor bewegingsonderwijs noodzakelijk: twee oude gymzalen werden afgebroken. Voor de nieuwbouw was de ruimtebehoefte voor de gymzalen niet voldoende om twee nieuwe gymzalen te bouwen. Er was, naast volledige inzet van een nieuwe gymzaal, nog maar één dag nodig om alle groepen van de scholen van een bewegingsonderwijslokaal te voorzien.

Een volledig nieuwe gymzaal bouwen voor één dag bewegingsonderwijs was te kostbaar waardoor er door de gemeente in samenwerking met het bestuur en de vakgroep Lelystad naar andere mogelijkheden is gekeken.

Hieruit is een vergroot dubbel speellokaal ontstaan, dat door aanpassingen in oppervlakte en hoogte ook te gebruiken is voor de groepen 3 en 4. Dit speellokaal XL beschikt over een scheidingswand waardoor de speelzaaldelen ook als "regulier” speellokaal gebruikt kunnen worden. Dit dubbel speellokaal XL beschikt over twee kleedkamers, met toilet en wasbakken. Beide zaaldelen hebben een eigen materiaal berging en de basisinrichting is aangepast om ook alle leerlijnen voor groep 3 en 4 aan te kunnen bieden.

WhatsApp Image 2023-10-17 at 10.56.03

Technische gegevens

Technische gegevens dubbel speellokaal XL

Hoogte: 4,5 meter

Breedte: 9,4 m

Lengte: 9,6 m + 9,6 m

Totale oppervlakte: 179m2

Er is een scheidingswand opgenomen

Bouwtekening dubbel speellokaal XL

Bouwtekening dubbel speellokaal XL

WhatsApp Image 2023-10-17 at 11.41.14

Berging

De zaal heeft 2 bergingen, voor elk zaaldeel een aparte berging. Met beide een oppervlakte van 8,8m2, waarin een bouwkundige kast is opgenomen.

image00007

Kleedkamers

Een dubbel speellokaal XL beschikt over 2 kleedkamers met in iedere kleedkamer een toilet en wasbakken. Beide kleedkamers hebben een oppervlakte van 18,6m2.

image00031

Kosten

Kosten dubbel speellokaal XL

De kosten zijn zeer moeilijk te vertalen naar 2023 omdat de zaal/school in 2014 is gebouwd en de bouwkosten fors gestegen zijn.

Het speellokaal XL is onderdeel van een Multifunctionele accommodatie (MFA), ook dit maakt het ingewikkeld om een prijsindicatie te geven van het deel van de speelzaal.

De kosten van een dubbel speellokaal XL zijn lager dan een reguliere gymzaal, daar de kosten van een reguliere dubbele speelzaal al als basisbekostiging aanwezig zijn. De extra kosten van een dubbel speellokaal XL zitten, in verband met de grotere oppervlakte, hoogte en kleedkamers in de bouwkosten. Daarnaast kost uitgebreider standaard materiaal (voor de groepen 3 en 4) meer dan een reguliere speellokaal inrichting.

image00005

Voordelen dubbel speellokaal XL

Een speellokaal XL is geschikt om alle leerlijnen uit het basisdocument (SLO) aan te bieden. De aanpassingen en mogelijkheden qua inrichting maakt dat de lessen bewegingsonderwijs voor de groepen 1 en 2 een rijker aanbod heeft.

Vanuit ervaringen is gebleken dat de zwaaihoogte (4,5 meter) en de ruimte (179m2) goed past bij de groepen 3 en 4.

Er is voor de groepen 3 en 4 geen reisafstand omdat het speellokaal XL in de school gehuisvest is. Dit is positief voor de effectieve lestijd.

Doordat de groepen 3 en 4 in het speellokaal XL bewegingsonderwijs krijgen is er voldoende ruimte in de reguliere gymzaal om alle groepen van bewegingsonderwijs te voorzien (zonder een tweede gymzaal te bouwen).

De school beschikt over een extra grote ruimte die multifunctioneel inzetbaar is (denk aan; ouderbijeenkomsten, musical, naschools aanbod).

Voor zowel de school, de gemeente als de kinderen is er zo een win-win situatie ontstaan.

image00016